Thursday 4 February 2010

Julie & Julia - Két nő, egy recept

 Rendezte:  Nora Ephron

Szereplők:

  • Meryl Streep (Julia Child)
  • Amy Adams (Julie Powell)
  • Stanley Tucci (Paul Child)
  • Chris Messina (Eric Powell)
  • Linda Emond (Simone Beck)
  • Jane Lynch (Dorothy McWilliams)

   A mostanság unalmas estéim egyikén, amikor ismét csak a "krimihétfő" és társai ment a tv-ben sikerült megnéznem a fent említett filmet, melyért Meryl Streep Golden Globot kapott és Oscarra jelölték. Ebből is gondolhatod milyen nagyszerű film, ez a kicsit "művészfilm". 
   Az első pár tízpercben  nem is igazán fogtam föl az időt, amit felölel a film.. Mint később kiderült számomra, két idősíkban játszódik. Az egyik visszarepít Julia Child (Meryl Streep) 1950-es évekbeli Párizsába, ahol a francia konyha rejtelmeit próbálja elsajátítani Julia, amíg a kormánynak dolgozó férje mindenben támogatja. Míg a másik cselekmény Julie Powell (Amy Adams) manhattani életébe visz minket, napjainkban, ahol Julie call centeresként életuntan válaszol a szeptember 11-ei World Trade Center tragédia áldozatainak telefonhívásaira, mígnem elhatározza, hogy elkészíti Julia Child szakácskönyvében található 524 receptet egy év alatt és megosztja tapasztalatait a blogján az olvasókkal. Mely a legolvasottabb blog lesz(,ami a hozzászólások alapján az enyémről nem mondható el.:( ).
   Nos, a film tele van kedves poénokkal, amelyektől már sajnos rég elszoktunk a mai öldöklős,lövöldözős, krimihétfős filmek  és sorozatok miatt. És éppa fent említett két idősík teszi érdekessé, illetve az a végigizgulás, hogy valyon milyen finom étel kerekedik ki Julie próbálkozásaiból, és hogyan győzi le egy-egy fóbiáját (gondolok itt a kacsacsontozásra és a homár főzésre).
   A filmben, természetesen a Mamma Mia-n kívül már ezerszer is bizonyított és ismét nagyszerűt alkotott, Meryl Streep, valami elképesztőt alakít. Nem csoda , hogy Golden Globot kapott a szerepért. Mindenképp angolul, vagy feliratosan nézd meg a filmet, mert azt az akcentust nem szabad kihagyni ,ahogy ő beszél. Még ezt is remekül játszotta. Mellette Amy Adams csak egy kisebb mellékszereplőnek tűnt számomra, de persze ő is remekül játszott. Elismerésem az ő részére is. Gratula az alkotóknak a sok féle díjhoz és jelöléshez.
   Szóval, ha van egy kis időd és szereted a könnyed filmeket, feltétlenül nézd meg a Julie and  Julia filmet. Igérem, nem fogod megbánni. ;)

0 megjegyzés:

Post a Comment